Nationaal bieronderzoek 2020

Nationaal bieronderzoek 2020

De Nederlandse Brouwers brengt jaarlijks het Nationaal Bieronderzoek uit. De Coronacrisis heeft hier uiteraard grote impact op.

Verder komen in dit rapport algemene biertrends aan bot. Zo is pils nog steeds het meest gedronken biersegment, maar blijft het dalen.

Algemene biertrends

Pils is nog steeds de meest gedronken biersoort, maar wordt wel door minder bierdrinkers gedronken. Dit wordt het liefst gedronken in het bijzijn van vrienden. 

Vrouwen drinken liever lichtere bieren, zoals (alcoholvrije) Radlers en fruitbieren. Mannen daarentegen geven de voorkeur aan zwaardere bieren, zoals Tripels en abdij- en trappistenbieren. 

Mannen drinken bier het liefst uit een flesje, vrouwen uit een bierglas. De meerderheid van de bierdrinkers vindt bier uit een fles beter smaken dan bier uit een blik. 

 

Tijdens en na de Lockdown

Tijdens de Coronacrisis periode geeft het merendeel van de bierdrinkers aan dat het nog evenveel drinkt als daarvoor. Een derde drinkt minder.

De grootste stijging vindt plaats in het segement speciaalbier. 17% van de deelnemers aan het onderzoek van de Nederlandse Brouwers geeft aan meer speciaalbier te drinken dan voor de Coronacrisis. Van dit segment is Tripel het meest gedronken bier, gevold door Blond en Abdij-Trappisten bieren. 

De online bierverkopen zijn gestegen als gevolg van de Lockdown. Gedurende die lockdown heeft één op de vijf bierdrinkers deelgenomen aan een online bieractiviteit. Bijna de helft deed dit door mee te doen aan een spel dat een horecagelegenheid organiseerde. Ruim een derde heeft deelgenomen aan een online borrel. 

Opening Horeca
In het onderzoek gaven bierdrinkers aan dat ze het er het meest naar uitkeken om na de Coronacrisis met hun vrienden bier te drinken. Pils blijft het favoriete bier, het terras de populairste locatie. 

In de praktijk ervaren veel consumenten nog een hoge drempel voor een horecabezoek. Volgens de directeur van de Nederlandse Brouwers, Lucie Wigboldus, komt dit met name door de onduidelijkheid die eerst heerst over de diverse regels in de horeca. 

Hulp is onderweg!

Spoeddienst Biertechniek 053 - 48 33 486
Spoeddienst Evenementen 053 - 48 33 135
Toned (bij Calamiteiten) 088 - 00 11 200
Weekenddienst
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.