Horeca Trends
Meer Rendement
Horeca Coach
Distributie op maat
Digitaal groeien
Zelf Verduurzamen

Door ontwikkelingen in de markt bij te houden en hierop in te spelen, kun je veel voordeel behalen.

Aneta Huizing Sr. Insights Manager

Trends in de horeca en de biermarkt

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste trends. Op die manier kun je je gasten nog beter bedienen. Grolsch kan jou daarbij helpen: gebundeld in de 6G's van Grolsch vertellen we je graag over de laatste trends zodat jij nog beter voorbereid bent op de toekomst

Biercijfers en statistieken 2020

Ieder jaar publiceert de Nederlandse Brouwers een overzicht met de biercijfers van het afgelopen jaar. Hieronder lees je de highlights van 2020.

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met -14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca- en evenementenbranche was de daling zelfs ruim -58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met -89% is afgenomen.

De cijfers laten duidelijk zien hoe hard de horeca in 2020 is getroffen. Nu het erop lijkt dat de horeca langer gesloten blijft, zal die sterke daling nog wel even aanhouden, met alle gevolgen van dien. Brouwerijen hebben in 2020 de horeca gesteund waar ze konden. Huren zijn (deels) kwijt gescholden in het geval van verhuur door de brouwer, afdrachten zijn uitgesteld, bierfusten zijn kosteloos retour gehaald en gratis aangevuld toen de horeca weer open ging. Ook zoeken brouwers, samen met banken, naar financiële oplossingen voor de lange termijn.

Nederlandse Brouwers verwacht dat er ook in 2021 weer fors minder bier verkocht zal worden. Het is van belang dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor na de lockdown, waarin de horeca weer verantwoord open kan. Dat biedt iedereen wat meer perspectief.

In 2020 is de thuisconsumptie van bier met 5% toegenomen. Deze toename is bij lange na niet genoeg geweest om de grote daling van bijna 2 miljoen hectoliter in de verkoop te voorkomen. Een ongekende daling in de biermarkt in 2020. Zie onderstaande tabel.

6 G's van Grolsch

Bron: FSIN – Foodservice Institute Nederland

Hulp is onderweg!

Spoeddienst Biertechniek 053 - 48 33 486
Spoeddienst Evenementen 053 - 48 33 135
Toned (bij Calamiteiten) 088 - 00 11 200
Weekenddienst
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.