Horeca Trends
Meer Rendement
Horeca Coach
Distributie op maat
Partnervoordeel
Zelf Verduurzamen

Door ontwikkelingen in de markt bij te houden en hierop in te spelen, kun je veel voordeel behalen.

Aneta Huizing Sr. Insights Manager

Trends in de horeca en de biermarkt

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste trends. Op die manier kun je je gasten nog beter bedienen. Grolsch kan jou daarbij helpen: gebundeld in de 6G's van Grolsch vertellen we je graag over de laatste trends zodat jij nog beter voorbereid bent op de toekomst

Biercijfers en statistieken 2022

Ieder jaar publiceert de Nederlandse Brouwers een overzicht met de biercijfers van het afgelopen jaar. Hieronder lees je de highlights van 2022.

 

Biermarkt terug op niveau 2019

De Nederlandse biermarkt is in 2022 bijna terug op het niveau van voor de COVID-19-pandemie. Wel ziet de biermarkt er anders uit. Het aandeel van alcoholvrij bier en speciaalbier is de afgelopen jaren gegroeid, dat van pils iets gedaald. De biercijfers laten ook zien dat in 2022 de bierdrinker weer massaal de horeca heeft teruggevonden. Het thuis genieten is wat afgenomen.

De totale bierverkopen zijn in 2022 uitgekomen op 12.2 mln. hectoliter. Dit is nog 0,5% onder 2019. Ten opzichte van 2021 is de markt met 12,5% gegroeid. In 2021 waren er nog COVID-maatregelen, waardoor het logisch is dat de horecaconsumptie is gestegen in 2022 toen er alleen in het begin van het jaar maatregelen waren.

 

Fors herstel bierverkopen horeca

De bierverkopen in de horeca zijn weer terug op het oude niveau van voor COVID-19. Tegelijkertijd zien we dat de thuisconsumptie is gedaald ten opzichte van 2021. Dit is de gebruikelijke correctie na heropening van de horeca. De bierdrinkers genieten weer volop van hun bier in de horeca, zoals afgelopen zomer op de terrassen. Het wegvallen van de COVID-beperkingen zorgden voor een groei van +97,5%. Dit is een mooie cijfer, zeker gezien het feit dat veel horecaondernemers te maken hebben met personeelstekorten.

Ten opzichte van 2019 zijn de volumes in de horeca en thuisconsumptie nagenoeg stabiel, zowel qua volumes als qua marktaandeel. Met andere woorden: COVID-19 heeft niet gezorgd voor een blijvende verschuiving van horeca naar thuisconsumptie.

6 G's van Grolsch

Bron: FSIN – Foodservice Institute Nederland

Hulp is onderweg!

Spoeddienst Biertechniek 053 - 48 33 486
Spoeddienst Evenementen 053 - 48 33 135
Toned (bij Calamiteiten) 088 - 00 11 200
Weekenddienst
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.