Werken met een Groene Brouwerij
Zelf Verduurzamen
Inspiratie
Gasten
Duurzaam Personeel
Duurzaam Inkopen

Start NU

Duurzaam ondernemen

De wereld om ons heen verandert. Om de wereld leefbaar te houden, moeten we goed zijn voor onze omgeving en de maatschappij. Duurzaam ondernemen in de horeca wordt steeds belangrijker. Gelukkig zijn er talloze manieren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Deze pagina geeft je inspiratie en tips om ervoor te zorgen dat jij ook kunt bijdragen aan een duurzame wereld.

Duurzaam ondernemen gaat ook over een keuzes maken waardoor jouw zaak op lange termijn blijft ontwikkelen. Rendement behalen door slimme keuzes en duurzame relaties met je klanten, leveranciers en andere partners. 

Circulaire horeca

Veel apparaten zoals televisies, wasmachines en koffiemachines zijn gemaakt volgens een verdienmodel dat ervoor zorgt dat deze apparaten maar een korte levensduur hebben. Omdat de apparaten na een aantal jaar kapot gaan, moeten consumenten weer nieuwe apparaten aanschaffen. Bedrijven verdienen hieraan, maar de consequentie is dat er hierdoor meer afval geproduceerd wordt.  

De doelstelling van circulair ondernemen is om deze afvalproductie te verminderen, of zelfs te voorkomen. Het doel is om producten een zo groot mogelijke levensduur te geven, en wanneer deze niet meer bruikbaar zijn, de grondstoffen her te gebruiken.

Wanneer een koffieleverancier eigenaar blijft van de koffiemachine, en deze verhuurt, zal hij gemotiveerder zijn om het product zo lang mogelijk te laten meegaan en de onderdelen, waar mogelijk, her te gebruiken. Het is dan in zijn voordeel dat ze machine niet stuk gaat. Hij verdient niet meer op de aanschaf van de machine, maar op de verhuur ervan. Door het verdienmodel aan te passen, kunnen we toewerken naar een circulaire economie. Dit vermindert de afvalproductie en blijven grondstoffen in het proces

Bij Koninklijke Grolsch hoort circulair denken bij onze duurzaamheidsstrategie. We vinden het belangrijk om niet meer afval te produceren dan noodzakelijk. Vandaar bijvoorbeeld dat onze bierborstel naar de veehouderij gaat als voedingsstof. Bovendien hebben we duurzame draagtrays ontwikkeld voor op festivals, gemaakt van oude kratten en consumentenafval. Ook ondersteunen we horeca ondernemers hierin. Biertechniekmateriaal krijg je in bruikleen van ons als je bier van onze brouwerij afneemt. Dit is van hoogwaardige kwaliteit en heeft een lange levensduur. Ook het onderhoud hiervan regelen wij, zodat we zeker weten dat het nog jaren kan bijdragen aan het perfect getapte biertje in jouw zaak.

Meer inspiratie en handige tips

Om voedselverspilling tegen te gaan

- Werk met een kleinere menukaart
- Met een daghap kun je leftovers goed gebruiken
- Biedt een doggybag aan
- Zorg voor een goede voorraad inventarisatie
- Ga als kok creatief om met je gerechten

Meer tips!

Om energie en water te besparen

- Installeer waterloze urinoirs
- Installeer sensorkranen
- Vervang versleten rubbers in koel- en vriescellen
- Laat LED-verlichting plaatsen
- Gebruik voor waterbesparing een perlator

Meer tips!

Overige tips

- Gebruik geen rietjes van plastic maar van bamboe, tarwe of ander afbreekbaar materiaal.
- Schaf servies aan van gerecycled materiaal
- Stap over naar digitale administratie zoals de tool van Duurzame Horeca

Meer tips!

Inspiratie van andere horeca-ondernemers en organisatoren van festivals

Het streven van de Zwarte Cross naar 100% recycling in 2023

In 2019 zette de organisatie van o.a. de Zwarte Cross en Manana Manana - de FeestFabriek Alles Komt Goed B.V.. - de eerste stappen in het organiseren van duurzame festivals.

Onder de slogan ‘de logische voetafdruk van de Feestfabriek AKG BV’ onderneemt de Feestfabriek diverse activiteiten op het gebied van MVO naast het organiseren van het festival. Zo was er op de Zwarte Cross een hotel voor mindervalide bezoekers, het plastic dat werd verzameld op Manana Manana is omgesmolten tot bermpalen die vervolgens door de gemeente Bronckhorst zijn gekocht en geplaatst én de Feestfabriek streeft naar 100% recycling in 2023.

In de onderstaande video vertellen ze hoe de circulaire bekerstroom op de Zwarte Cross werkt. Door gebruik te maken van recyclebare PET-flessen en bekers zonder opdruk, is het mogelijk om dit te recyclen. Dankzij de herbruikbare biertrays van Grolsch ligt er minder afval op de grond en de vele afvalbakken op het terrein maken het mogelijk dat afval gescheiden wordt ingezameld.18% van alle bekers en flessen was geschikt om gerecycled te worden tijdens het pilotjaar in 2019. De Feestfabriek AKG streeft ernaar om dit ieder jaar met 20% te verhogen en in 2023 100% te recyclen.

Hulp is onderweg!

Spoeddienst Biertechniek 053 - 48 33 486
Spoeddienst Evenementen 053 - 48 33 135
Toned (bij Calamiteiten) 088 - 00 11 200
Weekenddienst
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.